Električno ogrevanje

  • -

Električno ogrevanje

Category : Notranje ogrevanje

Električno ogrevanje je res najcenejše?…..
daljnovod

 

 

Električna energija je v večini primerov sicer predragocena za ogrevanje. V določenih primerih, kjer ni druge možnosti, …

 

 

 

 

 

 

 

254V skupino ploskovnega oziroma površinskega ogrevanja prištevamo talno, stropno in stensko ogrevanje. Značilnost ploskovnega ogrevanja je, da večino toplote v prostor odda s sevanjem. Z dobro toplotno zaščito zunanjih sten, podstrešij, oken in stropov dosežemo enakomernejše temperature notranjih površin in s tem tudi enakomernejšo porazdelitev temperature v prostoru.

 

Pri nizkoenergijskih zgradbah je najprimernejši način za ogrevanje prostorov izkoriščanje stropne, stenske in talne površine. Zaradi nizkih temperatur ogrevalnega medija kot vir energije lahko uporabimo toplotne črpalke, energijo sonca in električno energijo. Električna energija je v večini primerov sicer predragocena za ogrevanje. V določenih primerih, kjer ni druge možnosti, pa je njena uporaba kljub temu lahko upravičena (kopalnice, različni poslovni prostori, obnova starih stanovanj itd).

izdelek-84Električno sevalno ploskovno ogrevanje je z vidika investicije gotovo cenejše, če ga primerjamo z drugimi sistemi ogrevanja. Sistem priključimo na poseben električni tokokrog. Prednosti so preprosta vgradnja, regulacija in minimalno vzdrževanje. Slabosti pa so poleg visoke cene električne energije lahko še trajnost vgrajene instalacije v mavčnih ploščah in določeni stroški v primeru okvare. Sistemi električnega sevalnega ogrevanja so najbolj razširjeni v državah, kjer je na voljo poceni električna energija (predvsem Kanada, ZDA itd.). Pri nas se pogosto uporabljajo za ogrevanje cerkva, pri obnovi različnih poslovnih prostorov in obnovi starih stanovanj.

 

 

Več o električnem ogrevanju

 

Na voljo imamo različne možnosti

options_house

 

 

 

 

Električno ogrevanje bivalnih in tudi poslovnih prostorov postaja bolj in bolj zanimivo. Artikli in sistemi postajajo vse bolj izpopolnjeni, cenovno dostopni, tehnično, tehnološko in oblikovno pa vse bolj raznoliki. Zaradi sodobne gradnje objektov in dobre izolacije je dimenzioniranje moči ogrevanja zelo nizko, zato se električno ogrevanje vse bolj uporablja.

Graditelji, ki se odločijo za vgradnjo električnega ogrevanja, občutijo prednost že pri začetni investiciji, ki je bistveno nižja kot pri kateremkoli klasičnem sistemu ogrevanja. Pri standardno izoliranih objektih zadostuje 1KW grelne moči za ogrevanje 15 – 20 m2 bivalne površine, v osnovi pa to pomeni finančni strošek pri vgradnji sistema približno € 80/m2. Nadaljnji takojšnji prihranek je tudi v tem, da ni potrebno planirati poseben prostor za kurilnico. Poznamo več načinov električnega ogrevanja:

thermfloor1

 

 

Talno ogrevanje z grelnimi kabli ali z grelnim tepihom: grelne moči od 80 do 160 W/m2, za vgradnjo pod laminatni pod, parket, keramične ploščice, masivni les, itd.

 

 

 

 

V sklop električnega načina ogrevanja spadajo tudi grelni kabli za zunanje površine (preprečevanje nabiranja snega in hisanastajanja ledu), za žlebove, žlote, cevovode, dovozne posti, stopnišča.

 

 

 

 

 

 

 

Ogrevanje z radiatorji:

ponudba obsega zelo široko paleto modelov različnih tujih proizvajalcev.

2imagegen.aspxv času delovanja radiator ogreva zrak kot konvektor, istočasno pa se v čelni ploskvi akumulira velika količina toplote, ki jo radiator po izključitvi oddaja v prostor.Tudi regulacija in upravljanje je na najvišjem nivoju, kar veliko pripomore k ekonomičnosti.

Stropno ogrevanje: sevalni paneli, dimenzijsko in oblikovani tako, da se pri vgradnji v strop popolnoma integrirajo z stropom. Stropno ogrevanje deluje po podobnem principu, kot sonce. Najprej ogreje tla in predmete v prostoru, preko njih se pa ogreje zrak.

Glede na to, da mraz občutimo najprej v nogah, bo najboljši učinek pri ogrevanju bivalnih prostorov dosežen z namestitvijo kombiniranega načina ogrevanja, torej talno ogrevanje v kopalnicah, dnevni prostorih, hodnikih ter radiatorji za ostale prostore.

underfloor1

 

 

 

Zahvaljujoč toplim tlom bo občutek ugodja v prostoru tudi pri 2 – 3 stopinjah nižji temperaturi zraka ugoden, prihranek stroškov občuten. Tekoči stroški za ogrevanje bodo povsem primerljivi z stroški, ki bi jih imeli za plin ali olje, v primeru vgradnje učinkovite regulacije pa bodo stroški še nižji.

Pridobite natančne podatke in nasvete od zanesljivih ponudnikov.

Pri električnem ogrevanju velja, da lahko grelna telesa dodajamo tudi pozneje, v primeru povečanje toplotnih potreb objekta.

 

6imagegen.aspx

 

Radiatorje enostavno pritrdite na steno s štirimi vijaki, priklopite na električno omrežje in v nekaj minutah boste začutili prijetno toploto.